hits

Vilde (9) ønsker fyldigere lepper og lengre vipper

Jentungen på ni år kommer hjem fra skolen. Hun er svett i håret under hjelmen. Sykkelen full av asfaltstøv. Det har helt tydelig gått fort på to hjul hjem fra skolen denne ettermiddagen.

- Mamma, jeg vil ha større lepper! Og vipper!

Jeg fryser til i hver eneste en av alle musklene jeg kjenner til i kroppen. Dette har jeg ventet på.

Hun står fortsatt i inngangsdøren. En kald vind blåser løv inn i gangen. Vi kikker på hverandre.

Jeg ser en fantastisk vakker skapning. Et barn, helt uberørt av et samfunnsskapt ideal. Naturlig hårfarge, ingen sminke. Et lite ansikt i en liten kropp. Så nydelig! Store, klare øyne. Litt blågrønne, kanskje? Snue som ligger i neseborene. Hun er skitten på hendene. Har et lite hull i jeansen. Så fin hun er!

Dette uberørte ansiktet. Det stirrer på meg. Jeg er lett sminket. Mascara, øyebrynspudder, eyeliner, foundation og rouge. Jeg har kastet bh'en etter jobb, og står frosset i gangen i kledd en altfor vid genser med tilhørende kosebukse. Munnen min halvveis åpen.

- Hvor har du dette fra?

Jeg klarer å stotre frem spørsmålet. Hun svarer umiddelbart.

Har sett det på YouTube. Flere av bloggerne hun har vært innom har både store lepper, pupper, rumpe og vipper som når helt opp til øyenbrynene. Det ser fint ut, sier hun.

- Jeg har faktisk lyst på sånn tape-extension også! Og sprettrumpe.

Nå har hun kastet hjelmen. Står foran speilet i gangen og poserer. Døren fortsatt på vid gap. Jeg skjelver, men merker ikke noe til den sure vinden.

- Tror du ikke jeg ville blitt fin da?

----

Historien over har jeg diktet. Jentungen min på snart ni år har aldri sagt noe som er i nærheten av det denne lille fortellingen beskriver. Når det er sagt, så er jeg forberedt. Det kommer nok? I dag har jeg lest at rumpeforstørring nærmest er mer vanlig enn uvanlig hos en lokal plastikk-kirurg. At jenter lett betaler nærmere 60 tusen kroner for å få operert seg til en fyldigere rumpe. Faktisk er dette blitt en ukentlig affære hos kirurgen i Stavanger.

Jeg synes utviklingen er skremmende, og litt lammende, men ikke nok til at jeg i kveld fikk det for meg å rope det ut.

STOPP! STOPP! STOPP!

Vi ødelegger kvinnekroppen. Vi skader barna våre. Vi graver oss selv ned i kroppshysteri og identitetsløse idealer.

Mangfold er vakkert. DU er vakker!! Du er mer enn et ytre. Du er morsom, snill, modig, smart, sårbar, impulsiv, initiativrik, lun. Vis DET frem!

Dessuten.

Du har helt sikkert 60 tusen andre ting enn en større rumpe å bruke pengene dine på.