Printic

Da Vilde ble født var jeg fast bestemt på at jeg skulle komme kjapt i gang med en babybok. Fine minner som raskt forsvinner fra minnet. Da måtte jeg notere ned allerede fra de første dagene. Bildene lot derimot vente på seg. I 2008 fantes nemlig ikke den geniale app`en PRINTIC!

Bildene over her har jeg bestilt via app`en på telefonen min. Jeg markerte bare de bildene jeg ønsket å fremkalle, og sendte avårde en bestilling. Rett i overkant av tyve bilder. Levert i postkassen fire-fem dager etter bestilling. Prisen på litt under to hundre kroner.

Jeg har et hav av bilder inne på mac`en, som er tatt med et mye bedre kamera enn mobilen - men all erfaring sier at det vil ta tid før jeg får tatt print av disse. Da synes jeg dette var genialt!

De to første bildene er på plass i minneboken. Det var alt jeg fikk tid til i kveld. Iiiiiik! Ting tar tid med baby i hus. 

Og ellers: det er tre uker til jeg skal i gang med proskjekt #yummymummy. I dag kan jeg ikke fatte og begripe hvordan jeg skal få tid til tre timer i uken med personlig trener, i tillegg til to økter med egentrening hjemme. Det som er helt sikkert er at skittentøy og oppvask blir nedprioritert. For en cleanfreak som meg er det et lite mareritt bare å tenke på. Grugleding på høyt nivå her.

#babybok #minnebok #trening #presonligtrener #fitmom

Park

Vi er i ferd med å nyte siste rest av felles sommerferie. I morgen starter storesøster på SFO og fra neste uke er jeg alene med to kids. Yummy-mannen pendler nemlig fra Os til Stavanger i ukedagene. Alt går. Med den rette innstillingen. 

Vi har tilbragt noen av de siste sommerferie-dagene i Kongeparken OG Dyreparken. Smør på flesk, men veldig kjekt for seksåringen. På sørlandet har vi badet i pisselunka vann (#yummymummy måtte pent se på...), drukket god vin til grillmaten, sladret med venner og sovet godt. Lille Maia er foreløpig en gullunge om natten, men puppen henger hun stadig i. Ei glupsk frøken, som i dag har økedøgn. Det håper jeg da virkelig at det er! Nå prikker det i brystene. Det er alltid ett eller annet med barselkroppen som minner deg på at du for øyeblikket er nesten like mye maskin som menneske.

Hvis jeg får en ledig stund i løpet av kvelden skal jeg i gang med prosjekt babybok. Dette er ikke en sånn DIY-greie. Her er alle sidene fylt opp med tekst og forklaring, så er det bare for mamsen å klistre inn noen bilder og skrive et par velvalgte ord. Krever noe, men absolutt ikke all verden. Så får jeg brukt mer tid på pupp. Det er der jeg etter sigende trengs mest.

Tre perfekte uker i uperfekthet

Shit! I dag er det tre uker siden jeg ble tobarnsmamma!! Jeg synes det merkes på topplokket...

Tre uker som har forsvunnet inn i historiebøkene med lysets hastighet. Uker som er blitt brukt på kos, byss og ikke minst PUPP!

Hekkan, så SVÆRE daiene er nå! Jeg var innom en meget flott bh-butikk i går. Ryktet derfra er at de skal ha et bredt utvalg i bh med stor cup, som også gjelder for amme-bh. MEN i min størrelse kunne de kun by på en modell og den var i tillegg for LITEN for min digre pupp og omkrets. Ikkje bra. Jeg må derfor skylle den ene brystholderen jeg har hver kveld. Om dagen svetter og melker jeg sånn i den at den nesten kan vris om kl 23. Herlig mammaliv. Perfekt uperfekt.

Har du lest om foreldreopprøret i denne ukens A-magasin?

Nok en velskrevet tekst om et tema som engasjerer meg i min livsfase akkurat nå. De skriver om foreldre som tar avstand fra cupcakes og pedagogisk riktige verktøy. Om foreldre som stolt innrømmer at de spiser ferdigpizza foran tv sammen med barna. Det er blitt perfekt å være uperfekt, og mye av det som står her er etter mitt hjerte. Samtidig blir jeg irritert over at det som dukker opp i media alltid er så forbanna svart/hvitt. På den ene siden sitter Fotballfrue og blogger om designerkjoler og cruiseferier, mens Casa Kaos viser frem en uryddig stue og skriver om brødskive til middag og sommerferie i bakgården. Hvor vises alle vi andre? Vi som har det ryddig på kjøkkenet, men ikke alltid er plettfri på håret?

Mest sannsynlig er vi litt for kjedelige. Selvom det uten tvil er flest av oss. Vi som klarer oss perfekt i all vår uperfekthet, den som i utgangspunktet er perfekt. Hvis du skjønner. 

#foreldre #barn #oppdragelse #yummymummy  

Hvis du ikke er fast leser av bloggen Casa Kaos anbefaler jeg den for litt alvor og mye latter. Den kan du lese HER

#yummymummy serverer hard hud til lunsj

Dette var forfriskende for #yummymummy, som de siste par ukene har brukt myyyyyye tid på pupp, bleie, byss og rap. 

Jeg fikk pedikyr i gave fra husbonden til bursdagen her om dagen, og da var jeg ikke i tvil: nå skulle jeg serverer hard hud til sultne doktorfisk. Litt av en lunsj. Nam, nam!

Fiskespa blir mer og mer vanlig hos de som bruker litt tid og penger på velvære. Fisken heter Garra Rufa og lever i varme kilder i Tyrkia. De jeg ble intime med i dag er lokalisert på Forus i Stavanger, hos de som driver Happy Hands and Feet. Fisken napper i huden, slipper ut et enzym som hjelper huden til å gro raskere og sørger for at huden på føttene bilr myk. Ypperlig mot hard hud, som jeg fikk på hælen etter ni måneder svanger. Etter at fisken hadde spist sitt var det duket for pleie av den mer tradisjonelle sorten.Tåtene mine ble lakket med calgel. Nytt for meg, men overbevisende nok. Jeg har lest nok negativt om den der shellac-greia til at jeg var skeptisk også til denne. MEEEEN denne calgelen skader ikke neglen, varer lenge, er tynn, hemmer ikke naturlig vekst og er ikke testet på dyr. Tipp topp!


Og hjemme satt yummy-mannen med tåteflaske og baby pluss storesøster. Herlig, herlig! Det er de små gledene som i barseltiden er så stoooore. Ha en terrorfri aften, kjære bloggleser!

#shellac #calgel #pedikyr #spa #velvære #pleie

Octocopter

Hu hei som dagene i barsel flyr! Vi storkoser oss med tidenes sommervarme. Sist jeg opplevde noe sånn som dette på hjemmebane var forrige gang jeg var nybakt mor, i 2008. Kanskje jeg skulle føde litt oftere? For disse sommerdagene er DIIIIGG!

Noen arbeidsoppgaver må vi uavhengig av varmen gjennom. I går stod vi med hodet i vaskebøtta og krokbøyd over gressklipperen. Ferran fra Barcelona var innom for å fotografere huset, som vi legger ut for salg neste måned. Her er vi i gang med gjenomsyn.

Og her drasser Ferran rundt på et octocopter!


Det er for ei mediefrøken strøkent opplegg.

Med denne innretningen kunne fotografen ta i oversiktsbilder fra luften, hvor vår flotte tomt og uteplass virkelig kom til sin rett. 

Den er ganske robust. Krever sitt for å holde skikkelig fotoutstyr på plass. Og #yummymummy var strålende fornøyd med gårsdagens innsats.

Følg med her og der hvis du vil se resultatet. Og for all del: kom på visning, gi bud og kjøp Åsen sitt koseligste rekkehus med dertilhørende terrasse og hage. Nå skal hu mor pumpes. To timer med fiskespa venter.

#eiendom #fotograf #octocopter

#yummymummy har ammefri

Du som har vært på Vaulen badeplass de siste dagene har nok helt sikkert klart å hvile øynene dine på to digre jur, fylt med deilig temperert melk. Jurene er mine. Jeg er ikke videre sjenert av meg, og i denne varmen har de hengt mer utenpå bikinitoppen (som er en ammebh) enn inni. Maia er så tørst! Og jeg har svettet meg gjennom mer enn syv ammestunder om dagen. Eller kanskje det var åtte? Eller ti? Følelsen ligger mer på tyve. ÅÅÅÅÅ! Så LEI av å amme. 

Så i dag tok #yummymummy grep, og pumpet ut det hvite gullet før kveldens nest siste måltid.

Spennende greier! Det er jo mange bedrevitere der ute som advarer mot flaske. Babyen kan bli forvirret. Kanskje vil den ikke ta puppen i det hele tatt etterpå. Javel. I denne varmen, med disse slitne puppene ute til spott og spe til enhver tid så kunne jeg ikke brydd meg mindre. Spent stod jeg på sidelinjen mens Daddy O´ skulle i gang med måltidet.

Og himmel og hav, for et GENI jeg har født! Maia grep om flasketuten som det var den reneste champagnen. Nam, nam! Mamma sin melk smaker fortreffelig, uansett drakt.

Så nå er jeg FRI! FRI SOM FUGLEN! 

Jeg har allerede booket meg time for fotpleie på torsdag. Og her skal det pumpes til det skjemmes. De der "nipplene" i skjorten er ammeskjell. Til informasjon. Under ser du lille, fornøyde Maia som spriker med tærne mens hun drikker fra flaske for aller første gang.

Og bare så det er nevnt: ikke lenge etter at flasken var tømt ville matmonsen ha nytt måltid i varmen. Det kom fra pupp og bød på null problemos. Så: til alle mummys der ute - frem med flaska de dagene det blir litt vel meget med pupp for mor. 

#amme #flaske #morsmelk #frihet #mammaliv

Bleier vs bind

De av dere som følger bloggen har lest at jeg over en tid har brukt Maia sine bleier for å ta imot renselsen etter fødsel. Det er ikke sånn super praktisk. Bleiene er jo bittesmå, men de der flappene med tape gjør det vrient å få det til å se ok ut under tightsen. Bakfra får jeg rett og slett DEN bleierumpen! 

Derfor var gleden stor da jeg i går var innom pro pater og fikk overlevert kort og gave fra en bloggleser i nabolaget der.

Til støtte for en god sak, stod det inne i kortet. Og jammen meg! BIND!

Haha! Så nå er det herved slutt på bleierumpe hos #yummymummy. På med bind. Nå skal de siste rester av herlig gusje ut...

#barselkvinne #renselse #libresse #bind #bleier

Og bare så det er nevnt: #yummymummy tar alltid i mot gaver. 

#yummymummy føder...

Det er i dag tolv dager siden vi ble beriket med lille Maia i vårt liv. Datoen for fødsel ble 5. juli, men allerede kvelden 4. juli var vi på plass på sykehushotellet.

Seks dager på overtid ble jeg satt i gang med en tablett som ble plassert langt oppi hutteteiti. Vi la oss inn på hotellet, spente på natten. Kanskje kunne jeg komme i gang med rier allerede? Natten gikk. Mor sov, far sov og klokken åtte var jeg på plass på fødeavdelingen igjen. Ingen tegn til fødsel enda. Da måtte vi i gang med tablett ned svelget.

ÅH! Magen!!! Tenk at en kan savne en sånn ball så mye. Kjekke, spente timer.

Og tenk at en kan LENGTE etter å føde. For det gjorde jeg virkelig. Etter andre tablett ned svelget var det skjedd litt, men egentlig ikke altfor masse. Jeg hadde assistanse av en fantastisk jordmor, som etter litt strev fikk tatt vannet på meg - og da flommen kom, kom også riene. I sprengfart. AUUUU!

De kom tett, var vonde som fy og veldig lite lindret. Jeg droppet lystgassen etter andre forsøk, prøvde å puste meg gjennom mitt lille helvete og takket pent for hver gang superpappa kom med kald klut på pannen. Kald klut er undervurdert. 

Så spurte han om å få ta ett bilde hvor jeg kikket i kamera. Værsågod.

Ha!

Vannet ble tatt kl 1215. Klokken 1449 ble dette bilde tatt. Noe av det mest fantastiske jeg har sett fanget på film.

Jordmor Vibeke og barnepleier Lena var fantastiske! Jeg ble behandlet som en dronning etterpå, og under forløsningen var jordmor stødig som fjell. Jeg gikk fra bare et par cm til full åpning på litt under to og en halv time, og i motsetning fra forrige gang jeg fødte kom pressriene for fullt mot slutten. Selve forløsningen tok fire minutter, og #yummymummy fødte til ståkarakter på KRAKK! ALLE MÅ FØDE PÅ KRAKK! 

Det ble en hurtig leveranse, smertefull og uten smertelindring. Da pressriene meldte sin ankomst i det jeg skulle "kisse litt" (mange fine svenske sommervikarer på jobb på SUS), visste jeg ikke hva det var som var i gang med å skje. "Aha, nå kommer bebisen" - hørte jeg å svensk. Jeg er sikker på at jeg så ut som om jeg hadde falt ned fra månen. NÅ? BEBIS? JAAAAAAAAAAA!

Bare timer etterpå kom verdens fineste storesøster på besøk. Stolt og øm. #yummymummy har et hjerte som brenner over av kjærlighet for jentene sine. Og for de ansatte ved SUS, som nok en gang gjorde vår fødsel til en fantastisk opplevelse.

MEN, jeg gjør det ALDRI igjen. ALDRI.

#fødselhistorie #fødsel #mammaliv #barsel

Maia sover

- hun sover og sover og sover. 

Ikke det at jeg kjeder meg når ungen er i dvale, men det er jo litt sånn stillestand i ting.

De av dere som er innom daglig tørster nok etter noen gloser fra #yummymummy, og de kommer! MEN jeg prioriterer min skjønne familie først.

Med solbriller inne. Sminkeløs under.

Jordmor og barnepleier fra fødselen har gitt GO for at jeg kan publisere et helt sinnsykt herlig bilde fra forløsningen! Så det har jeg tenkt å gjøre. Fødselshistorie og hele pakka kommer forhåpentligvis på bloggen i løpet av kvelden. Nå må jeg ikke love meg vekk...

#nyfødt #sove #sommer #barselkvinne #barseltid

Hjemmeferie

Noen drar til syden, andre bruker sommerferien på dyre parkopplevelser. Noen er på hytta og andre tar med familien på backpackertur. Sommerferien er etterlengtet, og for noen blir det et sant press å skape gode opplevelser for barna.

Lommeboken er kanskje tom og hytte har familien aldri hatt. For vår del er sommerferien i år uten de store planene. En liten nyfødt i hus setter en stopper for lange utflukter. Faktisk har vi brukt den første av fire sommerferie-uker hjemme i eget nabolag. 
Det har gått overraskende greit. Over her ser du Vilde som har malt egen hage. Kan du se ripsbusken i nede til venstre, boden til høyre, hengekøyen i midten? Slik slo vi ihjel noen timer, før det ble vaffelfest i forbindelse med Maia sin navlestreng som i dag falt av.


Bestemor var invitert. Stamfar med. Det er noe magisk over møtet mellom den eldste og yngste. 

Livets sirkel. 

Vi bobler over av gode følelser for årets hjemmeferie.


Og #yummymummy bruker disse dagene og ukene på å kose seg ekstra mye. Det føles plutselig ikke lenge til jeg skal i gang med dokumentarprosjektet. Off! Går det ann å angre seg nå? Neppe. Noen ganger må du bare ofre litt, for å vinne så mye.

#sommerferie #hjemmeferie #foreldrerollen #mammaliv 

Navlen

Navlen er hos de fleste mennesker en fordypning, hos noen en forhøyning og avmerker stedet der navlestrengen en gang satt. 

Navlestrengen er under graviditeten forbindelsen mellom morkake og foster. Gjennom denne fabelaktige strengen får lille baby nok næringstoffer og oksygen. Hos mennesker er den ca 50 cm lang, og blir klipt av etter fødsel. Så begynner forråtnelsesprosessen...

Åtte dager etter at lille Maia kom til verden datt navlestreng-stumpen av. Og akkurat DET var ikke en dag for tidlig, for dette greiene her er STINKBOMBE nummer én på en ellers så nyyyyyydelig luktende babykropp. 

Jeg husker det var en fryd da det samme skjedde med storesøster for seks år siden. Fryd og fest ble det også i dag.

Vi feiret Maia sin navle med vafler, hjemmerørte jordbær og pisket krem. Og for å feire sammen med oss: noen av familiens eldste, som i dag fikk hilse på familiens yngste for aller første gang. Denne dagen glemmer vi aldri! 

#navle #navlestreng #yummymummy #baby #mammaliv

Mobilblogg: smil

Vi innbiller oss at Maia allerede har knekt koden. Et smil om dagen gjør godt for magen.

Bleiebursdag

Mmmmmmm! I dag våknet jeg til lyden av kjøkkenmaskinen som spant. I den: deilig bursdagskake!! I dag er jeg treogtredve år.

Aldri tidligere har jeg hatt et slikt bursdagsvær!!!! Oioioi! Det kan nesten bli for meget. Inne er det bittelitt svalere enn ute, enn så lenge er det her det er best egnet for babykos. 


I dag har jeg ingen andre planer enn å spasere ustelt ned til helsestasjonen, bade i iskaldt vann fra hageslangen, spise deilig bursdagsmiddag bestilt gjennom Chef Jibbesen og nyte denne når den er ferdig:

Livet er ikke så verst.

#bursdag #sjokoladekake #sommer

Ps! Bleiebursdag står det. Det er fordi jeg er tom for vanlig bind og nå har tatt det opp et hakk. Jeg låner Maia sine nyfødtbleier. Funker som ei kule. Myke og gode! Hurra! En skal tidlig lære seg å dele...

Mage - post fødsel

Sånn. Selvutløser.

Dette er virkelig noe jeg må bli flinkere på dersom jeg skal klare å håndtere mitt eget #yummymummy-cam om noen uker!

Selvutløseren hadde jeg klart å lokalisere for den enkle grunn: MAGEBILDER ETTER FØDSEL! Like stas som alt annet på sosiale medier om dagen...


Sånn ser magen ut etter fødsel. Dette er på dag tre etter forløsningen. Jeg er en helt vanlig jente, med helt innafor bmi og et normalt aktivt liv. Dette er virkeligheten for veeeeeldig mange andre jenter. Magen forsvinner ikke rett etter at lille baby har forlatt livmoren. Fremdeles er huset til babyen fra disse fantastiske ni månedene ganske stort. Det tar tid før den skrumper inn til det som er normalen. Jeg kunne kanskje valgt en pen truse, men shit. Det er for mye å tenke på!

I dag er det fem dager siden vi fikk lille Maia som nytt familiemedlem.

Vi har brukt dagene på å kose, kose, kose! Jeg har helt bevisst holdt meg i trygge omgivelser hjemme. Det tar på å føde! En mister litt blod, sprekker litt opp nedentil, får såre brystvorter, sårt underliv, tørker barseltårer og pleier adrenalin og endorfin om en annen. Barseltiden er helt unik! Vi føler oss heldige som har fått verdens vakreste og snilleste lille jente hjem.

Jeg tenker ikke så mye på #yummymummy-prosjektet akkurat nå. Det hadde jeg også bestemt meg for at jeg skulle holde litt på avstand de aller første dagene og kanskje ukene. Men så dukker det opp den ene og den andre reportasjen med gravide og kroppsfokus som tema. Sist på TV2-nyhetene i går. Om det som jeg har latt meg provosere av. Gravide som poster bilder av en bitteliten mage langt på vei i svangerskapet. Stolte som haner over at de har klart å slanke seg mens de går gravid. At de ønsker lav fødselsvekt hos barnet og minst mulig vektøking på egen kropp. 

Det brygger opp til storm hos #yummymummy, som om en seks ukers tid har tenkt å la seg forvandle. Til det bedre eller verre?

Til det beste for de små jentene i dag som en gang skal bli mor som meg, og forhåpentligvis kunne nyte både graviditet, barseltid og mammarolle. 

#fødsel #gravid #barsel #mage

I morgen må jeg blogge...

For jeg har så mye å fortelle! Jeg må ikke blogge fordi jeg må. Mest av alt må jeg kose.

Noe #yummymummy gjør til gangs! Første trilletur sjekket vi av i dag. Jeg i kledd nettingtruse som bh, gjennomsiktig tunika og slippers. Det var jo ikke meningen vi skulle så langt... Helt til vi endte opp på et friområde i nærheten, hvor resten av nabolaget også hadde tatt turen. Lenge leve uhøytideligheten! Nå: natta.

Hjemreisedag

Hei bloggen! I dag skal jeg hjem med Maia, og alle hjerter gleder seg!

Tiden på barselhotellet ved Stavanger Universitetssykehus har vært gullfin. Jeg har verken barbert meg under armene, på leggene eller på overleppen, og føler jeg har vært på en aldri så liten ur-oppdagelse. Jeg har født et barn uten smertestillende, på fødekrakk med en gjeng fantastiske jordmødre og barnepleiere rundt meg. På kamera ligger bilder forbeholdt babyalbumet, men også noen jeg kan lure ut her på bloggen. FOR en reise! #yummymummy kommer tilbake med mer om fødselen og tiden på barsel etterhvert.

Nå river jeg i stykker nettingtrusene og bytter monsterbindet med et litt mindre et i grønn innpakning. Bare det er verdt en seiersdans! Velkommen hjem, Maia.

Mobilblogg: barselkvinne

Ser at flere er innom, nysgjerrig på hvordan det går med #yummymummy i barsel. Jeg verner om den aller første tiden med den lille, og øver meg på amming, kortere netter og babykos. Innimellom må jeg skifte monsterbind på meg selv og pusse en tann og to. Livet er skjønt!

I dag kommer #yummymummy-fotograf Ivan innom for å forevige litt av denne spennende tiden på film. Det er ingen her som har planer om å ta på seg tv-sminke og høye hæler for det! Nå skal vi vise hvordan en barselkvinne ser ut. Håper jeg har en ren nettingtruse på lur...

Ankommet

Oi! For en fødsel det ble! Vi snakker ekspresslevering, hurtigleveranse, super fast food. You name it!!

Maia i magen er per 5.juli 2014 kl 1449 ny verdensborger. #yummymummy er sliten og litt medtatt, men veldig, VELDIG lykkelig.

Da mamma ble pen, og det ble et problem

Jeg er i skrivende stund gravid på overtid. Hoven på føtter og bein, trøtt, tung og ustelt. Neglene er ulakkerte, leggene ubarberte, ansiktet sminkeløst og håret ugredd. Jeg er per definisjon milevis unna en såkalt "Yummy Mummy", men allikevel er det det jeg kaller meg. 

Da jeg fikk barn for første gang for seks år siden var begrep som "Fit mom", "Strong mom", "No excuse mom", "MILF" og "Yummy Mummy" fremmedord. I dag er disse noen av de mest brukte hashtaggene i sosiale medier. Mødre i 2014 blir bombardert av bilder av andre mødre med perfekt etterfødsel-kropp, striglet garderobe og smilende babyer. Jeg kjenner meg ikke igjen i denne fremstillingen av barseltiden. For min del handlet den om nærhet til den nyfødte, omstillingen til en krevende hverdag, melkesprengte pupper og gulpekluter. Magen var fremdeles stor og pløsete flere uker etter fødsel, rettetangen rakk å få støv på seg, vektmanualene visste jeg ikke hvor var og antrekket bestod i hovedsak av benklær som kunne ta i mot det som måtte komme av renselse etter fødsel.

Utad handler småbarnslivet mer og mer om mammatrening, ammediett , magebelter, rosa amme-bh i blondekvalitet og bedagelige nyfødte. Det er nesten ingen som snakker høyt om utfordringene. Våkenetter, grinetokter, en mamma med tynnslitte nerver, en kropp som trenger tid på seg til å komme over graviditeten. Ikke bare har kroppsfokuset hos nybakte mødre tatt av. Nå konkurrerer norske mødre også om å føde små barn! Små nyfødte og flat mage etter fødsel er blitt idealet.

Mest sannsynlig føder jeg et friskt barn rett under 4 kg. Helt utenkelig er det at jeg sitter igjen med stram og flat mage noen dager etter fødsel. Hvor mislykket skal jeg egentlig tillate meg å føle meg da?

For å sette idealet på prøve skal jeg etter denne fødselen strebe etter å bli en "Yummy Mummy". Jeg skal trene opptil fem ganger i uken. Noen dager med personlig trener, andre dager med babyen som vektmanual. Samtidig skal jeg stimulere den lille på babysang, delta på barseltreff, babysvømming, holde hjemmet ryddig, følge riktig kosthold og ha overskudd nok til samboer og venner. Hva må jeg ofre, og hvor langt er jeg villig til å gå for å bli en "Yummy Mummy"? Det er et dristig prosjekt, men jeg håper det kan bidra til at unge jenter i dag får en injeksjon av et virkelighetsdop som er mer ekte enn det de i dag får servert på diverse mammablogger, i media og i sosiale medier.

Du kan jo teste deg selv: hvem ville du tenke var mer vellykket som mor? Hun som tripper rundt i str 36, med en smørblid baby i matchende antrekk på armen? Eller hun som litt sliten drar på en vogn med et gråtende spedbarn i, samtidig som hun prøver å dekke over de såkalte ekstra mammakiloene med en litt for stor cardigan? 

----

Teksten ble skrevet som leserinnlegg til Aftenposten, i forbindelse med en reportasje om mødre i 2014. De fikk derimot ikke anledning til å publisere innlegget. Hurra for bloggen!

#milf #strongmom #yummymummy #fitmom #noexcusemom #aftenposten

Virkelighetsdop

I dag må du sikre deg et eksemplar av Aftenposten. De har skrevet en lengre reportasje om mødre i hardtrening, og så GOD den er! Avbildet er #yummymummy, i all sin gravide prakt. Jeg elsker det! Dokumentarprosjektet mitt på TV Vest har fått litt omtale, og livet kunne ikke vært mer nyansert. 

Syv dager over tiden med Maia i magen. 

Hun har det fint, mens mor er så lei, så lei. Nå håper jeg at jeg snart får se henne. Hva er det vi mødre er mest spent på egentlig? Hårfarge? Øyenfarge? To bein? Fire bein? Sutrekopp eller energikropp? Samma det! KOM NÅ!!!

#fødeavdeling #fødsel #overtid #gravid #ventetid #aftenposten

Nå kommer hun

Jeg har hatt et helt supert svangerskap! Stått i hundre prosent jobb, null bekkenløsning, unngått de altfor store humørsvingningene, klart meg overraskende bra uten vin til lørdagsbiffen og vært sånn noenlunde aktiv (sett bortifra de siste seks månedene....he). Nå derimot, seks dager på overtid er svangerskap noe DRITT!!!

Jeg er helt FERDIG! Full i vann på hender og føtter, svær som en gigantisk badeball rundt magen, umotivert, sliten og veldig, veldig trøtt. Hvis jeg sover noen timer om natten, så er det til et hylekor av snorkelyder som jeg selv våkner av. Og hver gang jeg våkner må jeg på do. Noen ganger har jeg blitt stående kl 03:15 og vaske toalettet! Det er ikke alltid jeg rekker frem i tide... Hvis jeg våkner og ikke må på do, så må jeg uansett opp og lete etter halsbranntabelettene. Det svir og brenner, og i horisontalen kommer den sure svie helt opp til svelget. NÅ VIL JEG HA HENNE UT!

Og hvis hun kommer i dag, så passer det utmerket. Da kan jeg nemlig kose meg med #yummymummy i Aftenposten i morgen:

Dagens mødre ligger kanskje ikke på latsiden, men dagens VORDENDE mødre tar det ganske så med ro. Jeg nekter og bli en av de som slavisk følger alle kjerringråd for å sette i gang fødselen. Det er ikke en kjeft av en lege som denne gang har fått lov til å tøye meg nedentil (AU), ingen nåler har blitt plassert på ryggen, null bringebærte, ingen trappeløping, lite husarbeid og ingen tunge løft. Da jeg gikk svanger med Vilde for seks år siden var jeg i akkurat samme situasjon som nå: OVERTID! Uvitende og uerfaren sprøytet jeg endetarmen med klyster og løp i ring rundt meg selv som en tulling. INGENTING hjalp. Tretten dager over tiden ble jeg satt i gang.

Så: klok av skade prøver jeg å ta det med ro denne gangen. Skjønt, særlig opplagt føler jeg meg ikke. Jeg prøver å lure kroppen til å tro den er klar. Morgenkåpe til langt utpå dagen, og lange minutter i dusjen.

Vi mødre er jammen meg superhelter. Psykisk er ventetiden et lite helvete. Fysisk er fødselen et større mareritt. Vi får håpe gevinsten er stor i enden også denne gang.

Husk Aftenposten i morgen da!

#gravid #overtid #aftenposten #ventetid

Mobilblogg: Hvile nå

Jeg har inntatt hvilestilling i sofaen og hører klokken tikke.

Tikk, takk, tikk, takk! Tiden går seint nå mot slutten. Det eneste vi venter på er tegn på fødsel. Foreløpig nada, men føtter og hender er deilig store...

Snart håper jeg at jeg kan komme med noen skikkelige nyheter til dere!

Leserinnlegg

Hei på deg bloggen!

Ikke det at jeg teller dager, men i dag er FJERDE dagen på overtid med Maia i magen!!!!!

Det er så KJEMPE kjekt med denne ventetiden!!! All ære til dere familie og venner som klarer og holde dere fra å mase. Dere maser jo nesten ingenting! Nesten litt for lite... 

Jeg liker jo oppmerksomheten. Det er bare å kjøre på. I all vennlighet. Enn så lenge har jeg holdt meg opptatt med diverse gjøremål i byen. Nå er jeg hjemme og mekker leserinnlegg til Aftenposten. 

Det er på oppfordring fra journalisten som skriver om fokuset på mammakroppen til lørdagens utgave av Aftenposten, papiravisen. Dersom de får plass vil de gjerne ha leserinnlegg fra meg på nett. Mitt første leserinnlegg noensinne, tror jeg. Det kan hende jeg skrev noen hissige linjer om dyremisbruk til lokalavisen i ungdommen, men nå er det så lenge siden jeg var i ungdommen at alt det der fremtstår som tåke på hukommelsen. 

Skjønt, særlig langt vekke fra ungdommen ser jeg jo ikke ut til å være. Rynkefri (nesten), pløsefri (så og si), happy (omtrent alltid) og bekymringsløs (njaaaa....). 

Leserinnlegget mitt har jeg tittelert "Da mamma ble pen, og det ble et problem". Dersom det ikke blir publisert gjennom Aftenposten, skal du selvsagt få lese det her på bloggen. Nå skal jeg hente ett stykk barnehagebarn.

#leserinnlegg #aftenposten #meninger #debatt #mammakropp #strongmom #fitmom #noexcusemom #yummymummy #mammaliv #permisjonslivet

Når er det best å få søsken?

Soon-to-be storesøster over her er stolt som en hane om dagen! Endelig har hun klart å knekke koden på stor-jente sykkel. Det var vel i fjor sommer at hun fikk dreisen på sykkel uten støtter, men så har det gått litt trått med teknikken på en liiiitt for stor sykkel. I løpet av et par dager har hun derimot blitt en mester. Hun vokser. Mestringsfølelse. Det beste som finnes, uansett alder.

Vilde har nettopp blitt seks år. Det tok oss nesten like mange år å bli vant til tanken på å få ett til barn. I løpet av årene har jeg derimot fått høre det.

Er det ikke på tide å få en til nå? Hun har godt av søsken. Dere kan da ikke mene at dere vil la henne bli alenebarn?

Faktisk var det det som var tanken. Vi syntes vi hadde det godt som trio. Jentungen maste ikke om søsken. Faktisk så nevnte hun det aldri, på tross av at hun definitivt overhørte noen av samtalene med venner og familie som mer enn gjerne ville ha oss i to-barns-boksen. For ikke å nevne de direkte spørsmålene fra andre voksne til lillemor: Vilde, hadde det ikke vært kjekt med en lillebror eller lillesøster??? Idiotisk oppførsel.

For oss var spranget fra tre til fire ganske stort. Vi trengte tid på å finne ut av det. Nå er vi klare. ALLE tre.

Hva er egentlig best? Søsken som kommer tett? Søsken som kommer spredt? Søstre? Brødre? Storesøster som får lillebror? Storebror som får lillesøster?

Det finnes like mange svar på disse spørsmålene som det finnes ulik dynamikk i all verdens familier. Nå da vi er kommet så langt at vi er dager unna å bli fire, ser jeg at det beste for OSS har vært å vente. Det blir seks år mellom jentene våre. Kanskje betyr det at de i de første årene sammen ikke har den tetteste relasjonen, men så får vi tid til å dyrke de ulike stadiene individuelt. Meget mulig blir fremtiden for søstrene en nær ungdom/voksen-relasjon, hvor sykkelmesteren under her blir den som gir lillesøster råd der mamma eller pappa ikke får plass.

Min erfaring så langt sier i alle fall at dersom en av ulike grunner velger å la det gå litt tid mellom første og andre mann, så får den som blir storesøster eller bror en skikkelig spennende opplevelse. Vilde er interessert i hver eneste lille utvikling, oppmerksom på magen, ser inn i fremtiden, involverer sin ufødte lillesøster i lek og fantasi allerede. Hun har nå lært seg om blomstene og biene, og kommet frem at hun skal ta en pille når hun får kjæreste som voksen (!). Også vet hun nå at babyer IKKE kommer ut av rumpen, som hun tydeligvis har hatt en vrangforestilling om lenge. 

Men hun vet at babyer kan komme ut med rumpen først, og da ler vi hele veien til barnehagen. Det hadde nemlig vært sååååå flaut hvis Maia fjertet seg inn i denne verden. Flaut kanskje, men ikke helt utenkelig med arven etter mamsen i behold...

#søsken #mammaliv #søskenforhold #storesøster

3,8 kg

#yummymummy må komme med en bekjennelse. Det er med stor motvilje, men fingrene løper over tastaturet like fullt. Det er DETTE det handler om! En følelse jeg vil til livs, og som jeg overhodet ikke var forberedt på skulle snike seg inn i mitt følelseregister. JEG, som er voksen, reflektert og som er utstyrt med sunn fornuft, skulle absolutt IKKE ha kjent på dette. Like fullt gjorde jeg det. I dag på overtidskontroll på sykehuset.

Maia i magen trives godt hos mor. Hun er en frisk og flott baby, med alle de riktige målene. Hjerterytmen er bra, hun ligger perfekt til rette for fødsel og resten ser ut til å bli en solskinnshistorie. I dag fikk jeg vite at hun nå, mest sannsynlig, veier 3,8 kg. For bare få år siden hadde jeg ikke tenkt mer over det. I dag reagerte jeg med å tenke at det var litt i overkant mye for mitt lille ufødte barn. Og videre: at jeg var bekymret for hvor mye MER hun vil legge på seg de neste dagene på overtid. Herregud! Hva ER det som feiler meg!!!!???

Norske mødre bruker i dag enormt mye energi på å tenke på babyfettet som de ikke blir kvitt, ammer gjerne med tanken om at en baby som henger på puppen fint fungerer som slankemiddel og konkurrerer om å føde små barn! Denne begynnende trenden tar, for noen, knekken på hele opplevelsen rundt det å bli mamma. I dag ble jeg altså offer for dette fokuset som har banet vei inn i skallen til oss mødre. Du kan tro jeg er blitt enda mer engasjert i dokumentarprosjektet jeg skal i gang med! 

Foto tatt av Henriette Framnes Time

Folkehelseinstituttet definerer alt mellom 2500 til 4500 gram hos en nyfødt som normalvekt. I dag er gjennomsnittsvekten for nyfødte, norske barn på rundt 3,5 kg. Det er flere faktorer som avhenger av hva barnet veier ved fødsel. Alt i fra svangerskapets lengde, mors helsetilstand og leveforhold (feks bruk av tobakk), arvemessige forhold og etnisitet. Her er det så mange variabler som spiller inn, at det nesten blir umulig å sammenligne seg selv med naboen eller venninnene. Og hvorfor skulle vi?

SÅ: etter litt sjelegransking er jeg overlykkelig! Jeg går fremdeles og bærer på ei lita tulle som er så frisk som en kan bli. Hun kunne veid det trippelte av det som er fakta i dag uten at jeg skulle brydd meg! Underlivet mitt hadde derimot hatt litt å stri med...

#fødselsvekt #fødsel #baby

Artikkel om mødre som konkurrerer om å få små barn kan du lese HER.

Mer mammaperm på #yummymummy

Hei, hei bloggen! Her ligger jeg og knasker på isbiter.

De av dere som er erfarne fødere ser med en gang at jeg er inne til kontroll på sykehuset. På overtidskontroll vil de gjerne at du skal registrere liv i magen, men det er jo ikke alltid lille nurket vil sparke fra seg. For min del kan jeg nesten stille klokken etter lille Maia sin mest aktive perioden. Den kommer på kveldstid etter kl 21. Formiddagen er rooooolig. Så: isbiter må til for å vekke liv i mini-me.

I dag skriver vi 1. juli på kalenderen, og det betyr en stor del for #yummymummy her. Fra i dag av har nemlig Solberg-regjeringen kuttet i tvungen pappapermisjon. Under Stoltenberg som statsminister ble det bestemt at far skulle ta ut minst 14 uker av foreldrepermisjonen. Fra i dag av er denne redusert med 10 uker.

Fremdeles kan far ta ut myyyye mer, men disse fire ukene betyr litt for oss som familie. Jeg liker ikke tvangstrøyer og at vi nå står friere til å dele ukene etter hva som passer vår situasjon best er intet mindre enn superb. Helst ville jeg sett at vi hadde enda mer frihet, og at pappapermen frafalt helt. Det var det Høyre og FrP gikk til valg på, men så blir det ikke alltid som politikerne lover oss. Som regel aldri (!). Nå er Solveig Horne i litt hardt vær blant politikerkollegaer i forbindelse med et forslag hvor mamma kan overta pappa sin del av permisjonen. Så får vi se hva enden på visa blir. P O L I T I K K!

Det over her har lite med politikk å gjøre. Det der er ren magi! Og mens jeg lå der på kontrollrommet så kunne jeg høre andre mødre jamre i korridorveggene. Iiiiii! Alt er strålende bra inni magen. Jeg tenker det nok går noen dager til før vi får hilse på. Etter dagens lydhøre opplevelse på sykehus tror jeg det er fint å drøye det så lenge som mulig... Tålmodigheten lenge leve.

#fedrekvote #pappaperm #mammaperm #politikk #mammaliv #fødsel #overtidskontroll

hits